dilluns, 1 de juny del 2009

Una de misteri!

Bertran, Xavier. El crim del colós rialler. Columna, 2008

Xavier Bertran ha guanyat el Premi Columna Jove 2008 amb aquesta novel·la d'intriga ambientada al món del circ. El jurat ha apreciat el detall amb què descriu la vida d'una petita comunitat d'artistes ambulants. Per tal de poder descriure amb credibilitat les relacions i el dia dia de la vida al circ, l'autor va conviure alguns dies amb els artistes del Circ Cric, dirigit per Tortell Poltrona a qui ha dedicat aquest llibre.

Argument:
Vanessa, una noia de setze anys, és assassinada a ple dia en un circ ambulant. Les primeres proves semblen apuntar a un culpable, en Kolossus, el gegant de més de dos metres que actua amb els artistes, dotat d’un físic molt impressionant però amb limitades capacitats mentals. Pot una persona tan innocent com ell haver comès un crim tan espantós? Boy, el fill de l’amo del circ, es posa a investigar els fets: l’alcalde del poble ha suspès les actuacions i la família de la noia els demana un forta indemnització... Ha de trobar l’autèntic culpable abans que el circ Kozmyk s’enfonsi. Però la investigació s’embolica, les proves no són concloents i són moltes les persones que podrien ser l’assassí, sense comptar que els poders fàctics del poble –la policia, les autoritats municipals–, no semblen gaire interessades a resoldre el misteri.

L'autor va descabdellant una trama molt ben teixida. Però no és fàcil aconseguir-ho.
Tal com el mateix Xavier Bertran explicava el dia de la presentació de la novel·la, va haver de fer front a diversos problemes. El primer, el gènere, ja que “el punt de l’aficionat que resol el que la policia no és capaç” sempre li ha semblat “poc creïble”. En segon lloc, la trama, perquè “en la novel·la policíaca tot ha d’encaixar a la perfecció; no pots deixar fils sense lligar i no et pots permetre contradiccions”, segons l’autor. I, finalment, el món del circ on -com ja hem dit- Bertran va conviure amb els artistes del Circ Cric alguns dies.
"El nou cultura. Sant Celoni" http://santceloni.reculls.net/34/3441/080523nou_40.pdf

Novel·la de trama original on es barregen l'assassinat, les agressions sexuals i, sobretot, l'enveja.