divendres, 13 de març del 2009

Tom i Huck


“Pues coges al gato y vas y te metes en el cementerio a eso de la medianoche cuando acaban de enterrar a algún pecador, y a medianoche viene un diablo, o dos o tres, sólo que nos los ves, nada más que oyes algo así como el viento o a lo mejor hasta les oyes hablar, y cuando se llevan al tío ése, tú les tiras al gato y dices: -Diablo, sigue al cadáver; gato, sigue al diablo; verrugas, seguir al gato, ¡largaros de aquí!-. Y así se te quitan todas las verrugas.”

Aquest procediment tan particular l’utilitza Huckleberry Finn a Les Aventures de Tom Sawyer per a treure les berrugues. Qui s’atreveix a provar-lo?

Mark Twain va retratar magistralment amb aquesta obra i amb la seva continuació, Les Aventures de Huckleberry Finn, la vida al voltant del riu Mississippi durant la segona meitat del segle XIX.

L’autor va crear imatges tan poderoses com l’estratègia de Tom per a lliurar-se de pintar la tanca de casa; el càstig que va rebre en comptes de la seva estimada Becky; el fingiment de la pròpia mort; i, sobretot, la creació del personatge de l’Indi Joe, un dels dolents més universals de tota la literatura.

No us perdeu les il·lustracions de l’edició que tenim a la biblioteca, de l’editorial Anaya, en la col·lecció Tus libros, d’on hem extret el fragment que encapçala aquesta notícia. Són del dibuixant True Williams, escollit pel propi Mark Twain per a il·lustrar la seva obra; els encapçalaments de cada capítol són una veritable obra d’art.

1 comentari:

Roberto y Matías ha dit...

http://supercalifragilisticex-pialidociou.blogspot.com/ pasatee!:$