dimarts, 24 de novembre del 2009

Segona trobada del club!

El 24 de novembre ens vam trobar per sogona vegada per comentar la lectura:
Brian Selznick. La invenció de L'Hugo Cabret. Cruïlla, 2007
És un llibre que ha tingut bona crítica. Ha participat al 4t Premi Atrapallibres, 2008 a la categoria d’11-12 anys. És un llibre que es llegeix perfectament bé a partir de 9-10 anys.


Argument:
La història se situa al Paris de 1931 on un nen orfe, rellotger i lladre viu amagat a l’estació de ferrocarrils Montparnasse i és l’encarregat del manteniment dels rellotges de l’estació. Però, si vol sobreviure ningú ha de saber que existeix ja que es fa passar pel seu oncle desaparegut. Ell té por que si ho descobreixen l’enviïn a un orfenat i no pugui acabar un autòmat que està muntant en el temps lliure i que està convençut que amaga un missatge del seu difunt pare.
Però, un dia, volent recollir peces per a l’autòmat, té un descuit i és descobert robant a la parada d’un vell jogueter amargat i la excèntrica nena ajudant. El jogueter li confisca el quadern de notes del seu pare on hi ha l’explicació de la reparació de l’autòmat. A partir d’aquí, res serà com abans i si vol recuperar el quadern, haurà d’aprendre a confiar en els altres i això li canviarà la vida per sempre més d’una manera sorprenent. L’Hugo s’endinsarà en una trama misteriosa on hi tindran a veure una clau robada, un quadern de notes i un missatge ocult del seu difunt pare.


Perquè us el vull recomanar
: perquè és una obra innovadora i original, que encaixa molt bé amb la cultura audiovisual dels nois i noies d’avui en dia, ja que combina la novel·la gràfica o el còmic, el cinema amb la narrativa d’una manera molt equilibrada. Les il·lustracions recorden els fotogrames d’una pel·lícula de cinema mut. El text recorda als ròtuls explicatius de les pel·lícules mudes.

La novel·la també m’ha agradat perquè té tres components ben diferenciats que fan agradable la lectura i t’atrapa des del primer moment: el primer, el component sentimental, la relació entre el nen, el pare difunt i la nena. El segon, el component d’intriga , relacionat amb el món dels rellotgers i els autòmates. I el tercer, el component històric, relacionat amb el descobriment per part dels joves dels inicis del cinema a la França de finals de segle XIX. Coneixerem a partir del llibre la figura de Georges Mèliés, coetani dels germans Lumière, un dels creadors de l’espectacle cinematogràfic.

Per saber-ne més:
http://lainvenciondehugocabret.grupo-sm.com/index.html


Tot i el meu entusiame inicial per la història, és veritat que, potser, els personatges queden poc dibuixats. Els nois i noies del club, per sorpresa meva, ho han reflectit d'aquesta sincera manera:

Javi: "No m'ha agradat molt el llibre perquè era avorrit".
Míriam: "M'ha agradat perquè tenia intriga contínua".
Marina: "No m'ha agradat perquè el podien haver fet mes resumit".
Dolors: "Interessant pel tema de l'autòmat però una mica avorrida la història".

A part de comentar aquest llibre també hem parlat d'altres lectures que us recomanem:

A l'Amane i la Marina els agrada la sèrie: Rita de Mikel Valverde, perquè són divertits i et fan passar una estona entretinguda.