dijous, 16 d’abril del 2009

La veu d'una vaca




Amb Memorias de una vaca l’escriptor basc Bernardo Atxaga va donar veu i protagonisme absolut a una vaca nascuda a Balanzategui el 1936.

La seva vida, tal com ella mateixa explica en les seves memòries, transcorre entre els conflictes amb la seva veu interior, el dia a dia amb les seves companyes (entre les quals l’entranyable La Vache qui rit), l’Espanya de postguerra i també les festes majors d’un poble en què ella, malauradament, fa de protagonista:

“Mi deseo era morirme allí mismo, pero los jóvenes borrachos del pueblo no estaban dispuestos a permitírmelo. Cada vez que me tiraba al suelo, me levantaban y me obligaban a seguirlos. En una de las ocasiones vi a La Vache calle arriba, rodeada de gente por todos lados y a punto de asfixiarse: ella también estaba ensangrentada, ella también había probado el estoque de Gafas Verdes”

Atxaga és un dels autors més importants de la literatura espanyola actual, amb obres tant de poesia com de narrativa per a nens i adults. Amb OBABAkOAK va guanyar el 1989 el Premio Nacional de Narrativa.