divendres, 12 de juny del 2009

Experiments contra natura



“Aleshores vaig agafar un goril•la que tenia i, sobre aquest, treballant amb cura infinita i resolent dificultat rera dificultat, vaig fer el meu primer home. Tota una setmana, nit i dia, el vaig anar emmotllant. Amb ell era principalment el cervell el que requeria emmotllament; calia afegir-hi molt, canviar moltes coses. Em va semblar prou bon espècimen del tipus negroide, quan vaig haver-lo acabat, i mentre ell jeia embenat, lligat, immòbil davant meu. Només quan tingué la vida asegurada el vaig deixar anar, i vaig tornar a aquesta cambra on vaig trobar Montgomery en un estat molt semblant al de vosté…Vaig passar-me molts dies educant aquella bèstia; la vaig tenir un total de tres o quatre mesos. Li vaig ensenyar uns rudiments d’anglès, quatre idees de números, fins li vaig fer llegir l’alfabet. Era lent, encara que he conegut idiotes més lents. Va començar amb una taula rasa, mentalment; no tenia cap record d’allò que havia estat. Quan va tenir les cicatrius prou segellades, i quan ja no era més que una criatura adolorida i encarcarada, i podia conversar una miqueta, el vaig fer sortir i el vaig presentar als Kanakas, com si fos un polissó.”

D’aquesta manera el Dr. Moreau explica com va iniciar els seus experiments contra natura a Edward Prendick, narrador de l'Illa del Dr. Moreau. En Prendick naufraga en aquesta illa i és testimoni d’uns fets esgarrifosos que explicarà després al seu nebot un cop retornat a la seva residència habitual, onze mesos després.


Amb aquesta obra l’escriptor anglès H. G. Wells ha esdevingut un clàssic de la literatura juvenil del gènere de ciencia-ficció. I tant ressó o més han obtingut altres obres seves com: La màquina del temps, L’home invisible o La guerra dels móns.

Han estat nombroses les adaptacions cinematogràfiques de les seves obres. D’aquesta en concret se n’han fet tres versions dels anys 1933 (amb Charles Laughton i Bela Lugosi), 1977 (amb Burt Lancaster i Michael York) i 1966 (amb Marlon Brando i Val Kilmer).

Fins i tot en un episodi de Los Simpson el Dr. Hibbert emula el Dr. Moreau!!!.

dilluns, 1 de juny del 2009

Una de misteri!

Bertran, Xavier. El crim del colós rialler. Columna, 2008

Xavier Bertran ha guanyat el Premi Columna Jove 2008 amb aquesta novel·la d'intriga ambientada al món del circ. El jurat ha apreciat el detall amb què descriu la vida d'una petita comunitat d'artistes ambulants. Per tal de poder descriure amb credibilitat les relacions i el dia dia de la vida al circ, l'autor va conviure alguns dies amb els artistes del Circ Cric, dirigit per Tortell Poltrona a qui ha dedicat aquest llibre.

Argument:
Vanessa, una noia de setze anys, és assassinada a ple dia en un circ ambulant. Les primeres proves semblen apuntar a un culpable, en Kolossus, el gegant de més de dos metres que actua amb els artistes, dotat d’un físic molt impressionant però amb limitades capacitats mentals. Pot una persona tan innocent com ell haver comès un crim tan espantós? Boy, el fill de l’amo del circ, es posa a investigar els fets: l’alcalde del poble ha suspès les actuacions i la família de la noia els demana un forta indemnització... Ha de trobar l’autèntic culpable abans que el circ Kozmyk s’enfonsi. Però la investigació s’embolica, les proves no són concloents i són moltes les persones que podrien ser l’assassí, sense comptar que els poders fàctics del poble –la policia, les autoritats municipals–, no semblen gaire interessades a resoldre el misteri.

L'autor va descabdellant una trama molt ben teixida. Però no és fàcil aconseguir-ho.
Tal com el mateix Xavier Bertran explicava el dia de la presentació de la novel·la, va haver de fer front a diversos problemes. El primer, el gènere, ja que “el punt de l’aficionat que resol el que la policia no és capaç” sempre li ha semblat “poc creïble”. En segon lloc, la trama, perquè “en la novel·la policíaca tot ha d’encaixar a la perfecció; no pots deixar fils sense lligar i no et pots permetre contradiccions”, segons l’autor. I, finalment, el món del circ on -com ja hem dit- Bertran va conviure amb els artistes del Circ Cric alguns dies.
"El nou cultura. Sant Celoni" http://santceloni.reculls.net/34/3441/080523nou_40.pdf

Novel·la de trama original on es barregen l'assassinat, les agressions sexuals i, sobretot, l'enveja.