dijous, 30 d’abril del 2009

Pirates a l'abordatge!


Pau Joan Hernández. La Trìpulació del pànic. Edebé, 2004

La Tripulació del pànic esdevé un viatge de pirates adolescents del segle XXI.

Es tracta d’un relat juvenil d’aventures del tot original i imaginatiu perquè barreja la clàssica història de pirates amb els ritus de la santeria.

El protagonista, Edgar Nau, un jove de disset anys que viu a Cornellà de Llobregat però d'origen dominicà, i els seus companys de viatge tenen en comú el fet de ser descendents per línia directa d’alguns dels pirates més famosos que solcaven els mars del Carib al segle XVII. L’acció de la narració, per tant, no se situa al segle XVII, sinó en ple segle XXI. Aquest grup de joves acaba embarcant-se a bord del Sans-Quartier i solca l’Atlàntic per viure l’aventura més increïble de les seves vides.


El lector podrà trobar enmig d'aquest relat marítim informació històrica d'aquells mítics pirates i també tenen un paper important en la novel·la temes com la immigració, els pirates informàtics, l'esclavitud o la santeria.


La Tripulació del Pànic ha estat guardonada amb el Premi Edebé de Novel·la Juvenil.


"Cada vez hay más adolescentes que se toman la vida demasiado en serio, que han crecido con el sentido de la competitividad. Esta novela nace con la voluntad de decirles que en la vida es mucho más importante la pasión, el fuego"

"Se trata de una historia de marineros, una aventura, pero también quiere ser el reflejo de la nueva realidad que se da en Cataluña con la llegada de inmigrantes", va dir l'autor a la presentació del premi.


29/01/2004. Elpais.com

dijous, 16 d’abril del 2009

La veu d'una vaca




Amb Memorias de una vaca l’escriptor basc Bernardo Atxaga va donar veu i protagonisme absolut a una vaca nascuda a Balanzategui el 1936.

La seva vida, tal com ella mateixa explica en les seves memòries, transcorre entre els conflictes amb la seva veu interior, el dia a dia amb les seves companyes (entre les quals l’entranyable La Vache qui rit), l’Espanya de postguerra i també les festes majors d’un poble en què ella, malauradament, fa de protagonista:

“Mi deseo era morirme allí mismo, pero los jóvenes borrachos del pueblo no estaban dispuestos a permitírmelo. Cada vez que me tiraba al suelo, me levantaban y me obligaban a seguirlos. En una de las ocasiones vi a La Vache calle arriba, rodeada de gente por todos lados y a punto de asfixiarse: ella también estaba ensangrentada, ella también había probado el estoque de Gafas Verdes”

Atxaga és un dels autors més importants de la literatura espanyola actual, amb obres tant de poesia com de narrativa per a nens i adults. Amb OBABAkOAK va guanyar el 1989 el Premio Nacional de Narrativa.

dimecres, 1 d’abril del 2009

Dia Internacional del Llibre Infantil i Juvenil 2009



Cada 2 d'abril d'esde 1967, l'IBBY (International Board on Books for Young People) celebra a tot el món el Dia Internacional del Llibre Infantil, en commemoració del naixement de l'escriptor Hans Christian Andersen.



Cada any una secció de L'IBBY elabora el cartell anunciador i convida un escriptor infantil perquè escrigui un missatge adreçat als nens del món. L'OEPLI (Organización Española por el Libro Infantil) i les seves quatre seccions -d'entre elles: el Consell Català del Llibre Infantil-CiljCAT s'encarreguen de promoure aquesta celebració entre biblioteques i llibreries de l'Estat espanyol repartint el cartell i el missatge i animant-les a organitzar activitats relacionades amb la lectura.



Aquest any 2009, la secció de l'IBBY encarregada del cartell i el missatge d’aquest Dia del Llibre Infantil és Egipte. El cartell ha estat creat per l’artista Hani D. El-Masri i el pots veure a la imatge que acompanya aquesta notícia.


La Biblioteca de Cambrils s'afegeix a la celebració presentant-vos llibres on el protagonista és el món del llibre i les biblioteques. Aquí en teniu un petit tast:

o Castaño, Isidoro. El libro, o Hay una vaca en casa. Magisterio, 2000
o Ende, Michael. La historia interminable. Alfaguara, 2007
o Górriz, Josep. Incendi a l’arxiu històric. Pirene, 1990
o Klein, Sergio. Poderosa. Bromera, 2008
o Xirinacs, Olga. Un cadàver per sopar. Columna, 2000


Més informació
Organització Internacional per al Llibre Juvenil (IBBY):
http://www.ibby.org/index.php?id=266&L=3

Organización Española para el Libro Infantil y Juvenil (OEPLI): http://www.oepli.org/esp/actividades/dia_libro.htm